Inlay Onlay Kuronlar

Inlay Onlay Kuronlar

Inlay Onlay Kuronlar Nedir?

Inlay ve onlaylar, dişlerdeki hasarı tamir etmek için kullanılan diş restorasyonları türleridir. Bir inlay, dişin yüzeyindeki hasarı tamir etmek için özel olarak yapılmış bir dolgudur. Porselen, altın veya kompozit reçine gibi malzemelerden yapılır ve dişin şekline tam oturacak şekilde tasarlanır. 

Onlay de aslında inlaya oldukça benzer, ancak dişin daha büyük bir alanını kaplar ve dişin köşelerine uzanır. Hem inlaylar hem de onlaylar, diş hekimi tarafından bir diş laboratuvarında, CAD-CAM teknolojisi ile yapılır ve dişe güçlü bir yapıştırıcı ile yapıştırılır. Hastaların hasar görmüş dişleri için güçlü, dayanıklı ve doğal görünümlü bir seçenek olarak bilinirler.

Kuron da yine bir diş hekimliği uygulaması olup dişlerdeki kırıkları veya kopmaları onarmak için kullanılır. Kuron, dişin üst kısmına yapıştırılarak, dişi korumak ve güçlendirmek için kullanılan bir tür diş restorasyonudur. Kuronlar, porselen, kompozit reçine veya altından yapılabilir ve dişin doğal görünümünü korurlar. Diş hekimi tarafından hastanın dişine yapıştırılarak uygulanırlar. Dişin doğal gücünü geri kazandırır ve dişi uzun süre koruma altına alırlar.

Kuron diş eti hattından dişin tepesine kadar dişi tamamen kaplayan daha kapsamlı bir prosedürdür. Temel olarak ciddi şekilde hasar görmüş veya büyük bir dolguya sahip olan, bu yüzden de bir inlay veya onlayle tedavi edilemeyen dişlerle karşılaşıldığında tercih edilirler.

Kuron ve inlay/onlaylar, birçok faktöre bağlı olarak uzun seneler boyunca dayanabilir, ancak net olarak ne kadar süreceği, kullanılan malzemenin türüne, kuron veya onlayin nasıl bakım gördüğüne bağlıdır. Genel olarak, porselen ve seramikten yapılmış kuron ve onlaylar 10 ila 15 yıl veya daha fazla süre dayanabilirken, altın veya diğer metallere dayalı olanlar 20 yıl veya daha fazla süre kullanılabilir. Kuron veya onlayin mümkün olan en uzun süre iyi durumda kalması için iyi bir ağız hijyeni uygulamak ve diş hekimini düzenli olarak ziyaret etmek önemlidir.

Inlay, Onley ve Kuron Arasındaki Temel Farklar

Kuronlar ve inley/onley arasındaki temel fark, dişi kaplama ve koruma dereceleridir. Kuronun önemli bir avantajı, hasarlı dişler için tam koruma sağlamasıdır. Dişin tamamını kapladığı için daha fazla hasarın önlenmesine yardımcı olabilir ve hatta dişin işlevini iyileştirebilir. Buna ek olarak kuronlar, porselen, altın veya her ikisinin kombinasyonu dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden yapılabilir ve bu durum, çevredeki dişlerin rengiyle eşleşmelerine ve doğal bir görünüm kazanmalarına olanak tanır.

Öte yandan, bir onlay, bir kurondan daha az invaziv bir prosedüre sahiptir ve bazı hastalar için bu, ciddi bir tercih sebebidir. Bunun yanında, tüm dişi kaplamadıkları için dişin daha az hazırlanmasını gerektirir ve hasarı hızlıca onarmak için daha pragmatik ve konservatif bir seçenek olabilir. Ayrıca, kaplamalar tipik olarak diş rengindeki malzemelerden yapılır ve bu da onları çoğunlukla kuronlardan daha az fark edilir hale getirir.

Özetle, hastanın bir kuron ve onlay arasındaki kararı başta dişindeki hasarın boyutuna ve diş hekimiyle gerçekleştireceği konsültasyon sonucunda tercihine bağlıdır. Kuron, ağız sağlığı için daha iyi bir seçenek gibi dururken, onlay kimi hastalar için daha estetik bir tercih olabilir.

Bununla birlikte, aşağıdakiler gibi bir dizi değişken, inley, onley ve kuronların uzun süreli dayanıklılıkları için tehdit oluşturabilir:

  • Diş sıkmak,
  • Tırnak çiğnemek,
  • Sert veya yapışkan nesneleri çiğnemek,
  • Dişin veya çevresindeki bölgenin yaralanması.

Bunlar, uygulanan malzemenin parçalanmasına, çatlamasına veya parçalanmasına neden olabilir. Bu durumda ise derhal bir onarım veya değişiklik gerekebilir.

Diş Kuronu Prosedürü Nasıldır?

Bir diş kuronu, diş hekiminin bir dişin genellikle üstüne yaptığı kaplama işlemidir. Lokal anestezi kullanılarak gerçekleştirilir. Bu işlem, dişlerin daha güçlü ve uzun ömürlü olmasını sağlar ve dişlerin çürümesini önler. Diş kuronu prosedüründe diş hekimi önce dişin yüzeyini temizler ve tüm çürükleri giderir. Daha sonra, ölçüm yaparak dişin net bir modelini alır. Böylece diş kuronu dişin yüzeyine sıkıca yapışarak dişin dayanıklı ve sağlıklı kalmasını sağlar.

Onleylerin Prosedürü Nasıldır?

Onlay prosedüründe ilk randevuda diş hekimi, diş çürüğü ve dişin hasarlı kısmı çıkarılmadan önce hastanın rahat edebilmesi için ağzını lokal anestezik ile uyuşturur. Diş hekimi özel bir macun maddesi ile dişin izini üretir ve bunu kalıcı kaplamanın üretileceği laboratuvara gönderir. Ardından geçici bir onley ile dişin üzeri kapatılır. İkinci ziyarette, diş hekimi geçici onlayi kaldırır ve kalıcı olanın uyumunu kontrol eder. Kalıcı olan iyi oturursa, diş hekimi hastanın ağzını yeniden uyuşturur ve onlayi kalıcı olarak dişe yapıştırır.

Sonuç

Herhangi bir diş çürüğü başta önemsiz gelebilir ancak tedavi edilmezse kötüleşebilir ve hastanın dişini tehdit edebilir. Bunun sonu dişin kaybına kadar gidebilir. Dişleri korumak için günlük olarak fırçalamak ve yanında mutlaka diş ipi kullanmak çok önemlidir. Ayrıca her 6 ayda bir düzenli diş muayenesi yapmak da son derece yararlıdır. Ayrıca, hasta diş ziyaretleri arasında veya bir diş prosedüründen sonra ağrı veya rahatsızlık hissederse, mutlaka hemen bir diş hekimine başvurmalıdır.

paylaş