Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma İşlemi Nedir? 

Diş beyazlatma, zaman içinde renk değişimi yaşayan dişlerin yerini sağlıklı ve ışıltılı bir görünüme bırakması için gerçekleştirilen dental beyazlatma yöntemidir. 

Diş beyazlatma işlemlerinin doktor kontrolünde uygulanması son derece önemlidir. Doktor onayı alınmadığı müddetçe diş jeli veya boya benzeri ürünlerin kullanımı tavsiye edilmemektedir. Dişlere kalıcı hasar vermemek için beyazlatma işleminin bir klinik ortamında ve alanında donanımlı diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Klinik ortamında uygulanan diş beyazlatma tekniği ortalama 60-90 dakika sürebilmektedir. Etkisi uzun süreli olan diş beyazlatma işlemi, porselen kaplaması olan bireylerde sonuç vermemektedir. Dişlerin sağlam ve sağlıklı olması işlemden olumlu netice elde edebilmek adına oldukça önemlidir.

Diş Beyazlatma Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Çay, kahve, sigara ve asitli içeceklerin yoğun tüketimi sonucu dişler üzerindeki mine tabakası daha gözenekli bir hale gelebilmektedir. Bununla birlikte dişlerde, yeme-içme alışkanlıklarına bağlı olarak leke ve plak oluşumu görülmektedir. Estetik olmayan bu görünümden rahatsızlık duyan ve ciddi diş sağlığı problemleri olmayan pek çok birey için diş beyazlatma teknikleri uygulanabilmektedir. 

Diş beyazlatma prosedürleri için bireyin diş gelişimini tamamlamış olması gerekmektedir. Bu noktada işlem, 16 yaşından büyük her birey için uygun görülmektedir. Diş çürüğü, diş eti hastalıkları, diş kaybı gibi problemlere sahip olan bireyin öncelikli olarak ortodontik tedavilerle ağız ve diş sağlığını iyileştirmesi beklenmektedir. Bu konuda problem yaşamamak adına uzman diş hekiminin tavsiye ettiği sürecin takip edilmesi oldukça önemlidir. 

Diş beyazlatma tedavisinin 16 yaşından daha küçük yaştaki hastalara uygulanması durumunda kalıcı hasarların meydana gelmesi söz konusu olabilmektedir. 16 yaşından küçük hastaların ağız bölgesindeki sinirler oldukça geniş boyutlardadır. Bu noktada, diş beyazlatma tedavisi esnasında sinirlerin zarar görmesi ve neticede kanal tedavisi gerektirecek kadar ciddi problemlerin ortaya çıkması söz konusu olabilmektedir. 

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma yöntemleri ev tipi ve ofis tipi olmak üzere iki farklı teknikle uygulanmaktadır. Her iki beyazlatma türü için de doktor kontrolü gereklidir. Bu kontrol esnasında bireyin detaylı ağız içi muayenesi yapılır ve işleme engel olabilecek herhangi bir rahatsızlığın olup olmadığı tespit edilir. Hastanın beyazlatma işlemine uygun olması durumunda, hangi diş beyazlatma tekniğinin tercih edileceğine karar verilir.  

  • Ev Tipi Diş Beyazlatma

Bireylerin sıklıkla tercih ettiği diş beyazlatma tekniklerinden birisi olan ev tipi diş beyazlatma tekniğine başvurmadan önce doktor kontrolü gereklidir. Diş hekimi, gerçekleştirilen fiziki muayene sonucu ev tipi diş beyazlatma yöntemine karar verebilir. Bu noktada hastanın dişlerinin ölçüleri alınır. Alınan bu ölçülere göre laboratuvarda hastaya özel ince ve şeffaf plaklar hazırlanır. Plaklara jel sürülür ve ardından dişlerle bütünleşecek şekilde yerleştirilir. Bu plakların dişler üzerindeki bekleme süresi ortalama 5-6 saattir. Bu işlemin hangi aralıklarla yapılması gerektiği diş hekiminin önerisiyle belirlenmelidir. Ev tipi diş beyazlatma yöntemi, klinik ortamında gerçekleştirilmesi gereken bir yöntemdir. Evde diş sağlığını kontrol altına almak amacıyla, beyazlatma işlemine ek olarak diş bakım setlerinin kullanımı tavsiye edilmektedir. 

  • Ofis Tipi Diş Beyazlatma

Ofis tipi beyazlatma, diş hekimi tarafından klinik ortamında gerçekleştirilen ve maksimum sonuç veren bleaching yöntemlerinden birisidir. Bu teknik esnasında öncelikle dişler kurutulur, ardından beyazlatma ajanının hasara yol açmaması için diş etlerine koruyucu jel sürülür. 

Ofis tipi beyazlatma yönteminde beyazlatma jeli dişlerin ön yüzeylerine denk gelecek şekilde sürülür. Bazen işlemden sonra 20-40 dakika beklemek gerekebilir. Bekleme sürecinde dişlere ışık kaynağı olarak lazer tutulur. Işıksız etki gösterebilen jel kullanımı söz konusu olduğunda ise lazere ihtiyaç duyulmaz. Beyazlatma seansları hastanın dilediği görünüm elde edilene kadar birkaç kez tekrarlanabilmektedir. Hızlı ve etkili sonuç elde etmek adına ofis tipi beyazlatma tekniği tercih edilebilir. 

Diş Beyazlatma Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Beyazlatma işleminden sonra ortalama 2-3 gün alkol, sigara ve boya maddesi içeren yiyecek-içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu süreçte dişlerde hasar meydana gelmemesi için asitli ürünlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Diş beyazlatma uygulamasından itibaren ilk bir hafta dişler sert fırçalanmamalıdır. Bu süreçte yumuşak diş fırçaları tercih edilmelidir. Ağız ve diş sağlığını korumaya fayda sağlayan yardımcı ürün kullanımına, işlemden bir hafta sonra devam edilebilir. Dişlerinde aşırı hassasiyet yaşayan bireylerin özel macunlardan faydalanmasında sakınca yoktur. 

Bleaching uygulamasının etkisini hızlı bir şekilde hissedebilmek için beyazlatma işleminden sonra ortalama 48 saat boyunca boya maddeleri içeren herhangi bir ürün tüketilmemelidir. Tedavi sürecinin olumsuz etkilenmemesi adına doktor tavsiyelerine uymak son derece önemlidir.   

Alanında uzman bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilen diş beyazlatma işlemi, dişlere zarar vermemektedir. Ancak herhangi bir hasar riskiyle karşılaşmamak için dişlerin yapısına dikkat edilmeli ve çürük ya da mine dokusu zayıf olan dişlere kontrolsüzce beyazlatma işlemi uygulanmamalıdır. Profesyonel bir şekilde uygulanan diş beyazlatma işlemi, bireyin estetik ve ışıltılı bir gülüş elde etmesine olanak sağlayabilmektedir. 

paylaş