Diş Eti Estetiği

Diş Eti Estetiği

Diş Eti Estetiği Nedir?

Diş eti estetiği, gingivanın yani diş etinin görünümünü iyileştirmeyi amaçlayan bir diş hekimliği uygulamasıdır. "Pembe estetik" olarak da bilinir. Bu uygulama, diş etlerinin düzenli bir şekilde taranarak ve bakılarak yapılarını ve rengini iyileştirmeyi, bu sayede hastanın diş sağlığını korumayı amaçlar. 

Gülümserken diş etleri normalden daha fazla belirgin durumda olan hastaların dişleri de aynı oranda küçük görünür. Diş eti estetiği dahilinde bu duruma müdahale edilerek dişlerin daha büyük görünmesi sağlanır.

Diş Eti Estetiği Kimlere Uygulanabilir?

Adından da rahatlıkla anlaşılabileceği gibi, diş eti estetiği, diş etlerinde problem olan kişilere uygulanır. Görülen bu sorunların başlıcaları şöyle listelenebilir:

  • Asimetrik bozukluklar,
  • Diş eti çekilmesi,
  • Renklenme,
  • Diş etinin dişin üstünü örtmesi

Bir diş eti sorunu hastanın sağlığı üzerinde etkili olduğu gibi, sosyal hayatında da çeşitli istenmeyen olumsuzluklara yol açabilir. Diş hekimi tarafından yapılan bir muayeneden sonra uygulamanın hasta için gerekli olup olmadığına karar verilir. Örneğin, dişlerde ve diş etlerinde ileri seviyede bir sağlık sorunu bulunuyorsa, öncelikle bu sorun çözülmeden diş eti estetiği uygulaması yapılamaz.

Diş Eti Estetiği Nasıl Yapılır?

Diş eti operasyonları, hastanın sahip olduğu sorunu çözmeye yönelik şekilde gerçekleştirilir. Diş uzmanı çektiği röntgen ve yaptığı ölçümler sonucunda hastanın ağız yapısını inceler. Çoğunlukla lokal anestezi uygulanarak gerçekleşen prosedür boyunca herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık hissedilmez. 

Lazer metodu da kullanılabilen diş eti estetiğinde, hastaların kanama yaşamadan uygulamayı tamamlaması mümkündür. Ayrıca bu sayede arzu edilen görünüme daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde ulaşılabilir. Diş etlerinde sorun yaşayan hemen herkes bu tedaviden yararlanabilir.

Diş Eti Estetiğinde Kullanılan Metotlar

"Pembe estetik" kapsamında, birden fazla prosedürle hastaların diş etlerini iyileştirmek mümkündür. Gingivektomi ile derin diş ceplerine sahip bölgelerde toparlanma yapılır, buradaki fazlalık görüntü düzeltilir, asimetri ortadan kaldırılır. Bu metotla diş eti kontürü iyileştirilir, olması gereken yapıya kavuşturulur.

Kuron boyları uzatılabilir, böylece çürüğün diş eti altına doğru uzandığı durumlar tedavi edilmiş olur. Fazla diş eti çıkarılır ve kemik yeniden şekillendirilir. Dişlerin görüntüsü uzatılmış olur.

Kök yüzeyleri fazla belirgin durumdaki hastalar için yumuşak doku greft metodu uygulanır. Bu durumda dişler normalden daha uzun görünmektedir. Herhangi bir yaralanmaya bağlı olarak hastanın diş eti çekilmişse, kaybolan dokunun arttırılması sağlanır ve belirgin durumdaki diş kökleri kapatılır.

Periodontal hastalık yüzünden zarar gören dokuların rejeneratif metot ile güçlendirilmesi mümkündür. Hasta dokulara müdahale edilir. Bu metotla vücudun kendini onarması ve yeni destek dokuların meydana gelmesi sağlanır.

Diş Eti Estetiğinin Avantajları

Diş etlerinin görüntüsünden memnun olmayan ve bunu gidermek isteyen kişiler pembe estetiğe yönelerek tedavi olabilir. Diş eti estetiğinin pek çok avantajı bulunmaktadır. Aşağıda başlıca faydaları listelenmiştir.

  • Diş etlerinde görülen kanama ve yaralanmaları herhangi bir risk taşımadan ortadan kaldırır,
  • Diş eti dokularını iyileştirir, bu bölgedeki hassasiyeti ortadan kaldırır,
  • Bu sorunu yaşayan hastaların estetik kaygılarını da ortadan kaldırarak sosyal ortamda daha güvenli olmalarını sağlar,
  • Dişlerin doğal pozisyonlarında sıralanmalarını sağlar, çarpık görünümü iyileştirir,
  • Diş eti iltihaplanması gibi tehlikeli hastalıkların yaşanmasını engeller.

Diş eti estetiğinin en büyük avantajlarından birisi de kuşkusuz hızlı bir iyileşme sürecine sahip olmasıdır. Uygulama sonrası hasta en geç 2 hafta içerisinde hayatına geri dönebilir, tüm alışkanlıklarına devam edebilir.

Diş Eti Şekillendirme İşlemi Nedir?

Pembe estetik dahilinde gerçekleştirilen bu prosedürde, hastanın dişleri üstünde aşırı gelişen dokunun giderilmesi amaçlanır. Lazerle yapılan bu işlemde kanama riski yoktur ve bakterilerin toplandığı boşluklar net bir şekilde hedeflenir. Bunun yanında, diş çürümesinin gelişmesi de yavaşlatılmış olur. Yani periodontal hastalığı olan adaylar için de tercih edilebilir bir opsiyondur.

Diş Eti Operasyonu Sonrası Bakım

Diş eti estetiği uygulamasından sonra, hasta çalışıyorsa birkaç gün işinden izin alması tavsiye edilir. Yorucu egzersizleri sınırlamak, işlem yapılan bölge hassas olduğundan burayı darbelerden korumak önemlidir. Gingivanın tamamen iyileşmesi ortalama 2 hafta sürer. Ancak hasta operasyondan sonra yaklaşık 2-3 gün içinde işine dönebilir.

Diş hekimi, hastaların zaten yapması gereken rutin ağız bakımlarının yanında, diş eti estetiği iyileşme sürecinde uyulması gereken bazı talimatlar da verir. Bu tavsiyelere eksiksiz şekilde uyulması, operasyonun başarılı sonuçları üzerinde çok etkili olur. Ayrıca hastanın ağzındaki hassasiyetten dolayı yaşadığı rahatsızlık seviyesini de minimuma indirir. 

Hasta operasyon sonrası bakımını iyi yapmasına rağmen hafif şiddetli ağrı yaşayabilir. Bu durumda diş hekimi bazı ağrı kesiciler reçete eder. Uzman önerisi dışında herhangi bir ilacın kullanılmaması gereklidir. Hastalar diş etlerine aspirin bastırmak gibi şehir efsanelerine asla güvenmemelidir.

Peynir, yoğurt, makarna gibi yumuşak yiyeceklerin tüketilmesi hastanın diş etleri için sağlıklı olur. Tam iyileşme görülmeden baharatlı gıdalardan da uzak durulması önerilir. Dişleri dişçinin tavsiye ettiği şekilde fırçalamak, iyileşme süresi üzerinde belirleyici olur.

paylaş