Diş İmplantı Tedavisi

Diş İmplantı Tedavisi

Diş İmplantı Tedavisi Nedir? 

Diş implantları, eksik dişlere uygulanacak dental tedavi için çene kemiğine yerleştirilen ve diş kökü görevi gören vidalardır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen implant tedavisi, doğal dişlere uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış olan dişler için güçlü bir temel oluşturmaktadır. İmplant, dental tedavilerde güvenle kullanılan ve doku dostu olarak bilinen titanyumdan elde edilmektedir. 

Dental tedavilerde meydana gelen teknolojik gelişmelere rağmen pek çok birey diş çürümesi, yaralanma, periodontal hastalık, ya da diş eti rahatsızlığı gibi sebeplerden kaynaklı diş kaybı problemi yaşayabilmektedir. Diş kaybı yaşayan bireyler için en etkili tedavi seçeneği, oldukça güvenilir ve kalıcı bir yöntem olan diş implantı tedavisidir.

Dental İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Dental implant tedavisindeki ilk aşama, uzman diş hekimi tarafından tıbbi ihtiyaçları karşılayacak şekilde kişiye özgü bir tedavi planının hazırlanmasıdır. İkinci aşama ise, eksik diş bölgesindeki kemik yuvasına titanyumdan elde edilen implantın yerleştirilmesidir. Tedavi sürecinden sonra çene kemiğinin iyileşmesi ve implantın çeneye sağlam bir şekilde tutunması için belli bir zamana ihtiyaç duyulmaktadır.

Diş hekimi, kemik yuvasına sabitlenen implantlardan sonra kişiye özel olarak hazırlanan geçici dişleri ilgili bölgeye yerleştirir. Gerekli görüldüğü takdirde doğal dişlerin ve hazırlanan yeni dişlerin rengi eşitlenir. Böylelikle birey, hem sağlıklı hem de doğal bir görünüm elde etmiş olur. 

Diş Implantı Kimler İçin Uygundur?

Kemik gelişiminin tamamlanması genel itibariyle 15 ila 18 yaş aralığında gerçekleşmektedir. Bu nedenle diş implantı tedavisi için bireyin 18 yaşına kadar beklemesi önerilmektedir. Yaş kriterinin yanı sıra genel sağlık durumu iyi olan bireylerin de implant tedavisine aday olmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bununla birlikte hastanın implant tedavisi için sağlıklı diş etlerine ve yeterli kemik yoğunluğuna sahip olması oldukça önemlidir. 

Birey, implant uygulaması için uygun bir aday olup olmadığını kapsamlı bir fiziki muayene neticesinde öğrenebilmektedir. Bu noktada diş implantı ücretleri ve tedavi sürecinin detayları ile ilgili bilgi edinmek adına ücretsiz danışmanlık hizmetlerinden faydalanmak mümkündür.

Diş İmplantı Tedavisinden Sonra İyileşme Süreci Nasıl İlerler?

İmplant tedavisi esnasında hastaya lokal anestezi uygulandığı için işlemden sonraki süreçte ilk 2-3 saat herhangi bir şey yiyip içmemek son derece önemlidir. Uygulama esnasında atılan dikişlere ve yara bölgesine zarar vermemek adına işlemden sonra ilk birkaç saat tükürmemek, dişleri fırçalamamak ve gargara yapmamak gerekmektedir. İmplant tedavisinin yol açacağı olası ağrıları dindirmek amacıyla diş hekimi tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.

Diş implantının yerleştirildiği bölgede şişlik ya da kızarıklık gibi komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu yan etkiler yaklaşık iki hafta içerisinde ortadan kalkmaktadır. Yara bölgesinin iyileşmesi ve komplikasyonların azalması için ihtiyaç duyulan süre hemen hemen aynıdır. Ancak asıl iyileşme, çene kemiğine yerleştirilen implantların kemik yuvası ile tam olarak uyum sağladığı anda gerçekleşmektedir. Bu süreç, hastanın kemik yapısı ve ağız bakımına özen gösterip göstermemesi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Kemik dokusunun tam anlamıyla iyileşmesi, implantın çeneye uyum sağlaması ve yeni dişlerin takılabilir hale gelmesi için yaklaşık üç ay gibi bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır.

İmplant tedavisinin ardından iyileşme sürecini hızlandırmak için ağız bakımına ekstra özen gösterilmesi gerekmektedir. Dişler rutin olarak fırçalanmalı ve hekimin tavsiye edeceği ağız duşları, diş ipleri, ara yüz fırçaları kullanılmalıdır. Düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek, dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur. Bu noktada ilk 2 yıl boyunca altı ayda bir, ardından yılda bir olacak şekilde diş hekimi kontrollerinin yapılması gerekmektedir.

Türkiye’de diş implantı ücretleri, dental implant tedavisi öncesi ve sonrası tüm süreçler hakkında ücretsiz danışmanlık alarak bilgi sahibi olmak mümkündür. Bu danışmanlık hizmetleri sayesinde ağız ve diş sağlığını kontrol altına almak isteyen hastalar, Türkiye’deki en iyi dental kliniklere ulaşabilmektedir.  

Dental İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Dental implant, sahip olduğu doğal diş görünümü nedeniyle oldukça avantajlıdır. Kemik dokusuyla kaynaşan implantların etkisi kalıcıdır ve diğer tedavi seçeneklerinde meydana gelen diş kayması komplikasyonu söz konusu değildir. 

Geleneksel bir tedavi şekli olan takma dişler, pek çok dezavantajı beraberinde getirmektedir. Çiğneme, konuşma ve tat alma esnasında meydana gelen problemler ya da diş kayması sorunu bu dezavantajların birkaçıdır. Yeni nesil dental tedavi yöntemlerinden biri olan implant uygulamasında bu gibi yan etkiler görülmemektedir. Etkili ve güvenilir bir tedavi seçeneği olan dental implantlar, dişlerin sahip olduğu işlevleri olumsuz etkilememekte ve doğal diş görevi görmektedir. 

Dental implant tedavisinin bir diğer avantajı ise, tedavi gerektirmeyen komşu dişler için herhangi bir küçültmeye ihtiyaç duyulmamasıdır. İmplant üzerine yerleştirilen ve doğal diş iskeleti görevi gören dayanak sayesinde komşu dişin zarar görmesi ihtimali ortadan kalkar. Yeni ve sağlıklı dişlerin elde edilmesine olanak sağlayan implant tedavisi, ağız bakımına katkı sağladığı gibi dişler arasındaki erişimi de kolaylaştırmaktadır.

Eksik diş görünümünü iyileştirmek, bununla birlikte daha estetik ve sağlıklı bir görünüm elde etmek amacıyla donanımlı kliniklerle iletişime geçmek ve Türkiye’de implant tedavisi hakkında merak edilen sorulara yanıt alabilmek mümkündür. 

paylaş