Kompozit Dolgu

Kompozit Dolgu

Kompozit Dolgu Nedir?

Kompozit bonding, diş hekimliğinde bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemle, dişlerin görünümünü iyileştirmek için küçük parçalar halinde kompozit (renkli plastik) malzeme kullanılır. Diş yapıştırma, dişlerin küçük çatlaklarını veya kırıklarını tamir etmek, renklerini düzgünleştirmek, şekillerini değiştirmek veya dişlerin arasındaki boşlukları kapatmak gibi amaçlar için kullanılabilir. 

Diş yapıştırma olarak da bilinen bu tedavi yönteminde materyal olarak kompozit reçine kullanılır. Uygulama dişlerin doğal görünümünü korur ve ağrısızdır. Porselen kaplama gibi prosedürlerin aksine geri döndürülemez bir işlem değildir.

Hangi Durumlarda Diş Yapıştırma Prosedürü Uygulanır?

Kompozit dolgu uygulaması, hastaların dişlerini fonksiyonel olarak düzeltmek ve gülümsemelerini estetik açıdan iyileştirmek adına gerçekleştirilen kozmetik bir prosedürdür. Aşağıdaki durumlarda tercih edilir:

  • Dişlerdeki aşınma veya çatlakları gizlemek için,
  • Dişlerde renk değişikliğini gizlemek için,
  • Diş boşluklarını kapatmak için,
  • Dişlerin daha düzgün görünmesi için,
  • Dişleri yeniden şekillendirmek için,

Kompozit reçine, bu amaçların dışında restoratif diş hekimliğinde de kullanılmaktadır. Hastanın geçmişte yaptırdığı eski gümüş renkteki dolguları yenilemek veya diş eti çekilmesi yüzünden ortaya çıkan diş köklerini korumak adına uygulanabilir. Günümüzde bu sebeplerden dolayı yoğunlukla tercih edilen bu uygulama, son derece popülerdir.

Kompozit Dolgu Uygulaması Nasıl Yapılır?

Diş yapıştırma işlemi yapılmadan önce diş hekimi konsültasyon esnasında hastaların estetik kaygılarını ve beklentilerini onlarla konuşur. Ek olarak, bir diş röntgeni isterler ve bu sayede kişinin bu operasyon için iyi bir aday olup olmadığından emin olmak için diş yapısını ve diş etlerini incelerler. Önemli bir diş çürüğü, ilerlemiş bir diş eti hastalığı veya farklı önemli ağız sağlığı sorunları varsa, öncelikle bu rahatsızlıkların ele alınması ve tedavi edilmesi önemlidir.

Prosedür diş başına yaklaşık 45 dakika sürer. Bonding uygulaması sırasında diş hekimi şunları yapar:

  • Renk seçimi: Diş hekimi, bir renk referansı kullanarak hastanın doğal dişlerine benzeyen bir kompozit reçine malzemesi seçer.
  • Dişin Hazırlanması: Dişin yüzeyi pürüzlendirilir ve ardından özel bir sıvı bölgeye tatbik edilir. Bu aşama, yapıştırıcı maddenin yapışmasını kolaylaştırır.
  • Kompozit reçinenin kullanılması: İstenilen şekli elde etmek için reçine uygulanır, kalıplanır ve ardından özenle zımparalanır.
  • Maddenin kürlenmesi: Kompozit reçine daha sonra onu diş yüzeyine bağlayan özel bir ışık kullanılarak katılaştırılır.
  • Dişin parlatılması: Diş hekimi daha sonra gerekli son dokunuşları yapar ve dişi doğal görünümlü bir parlaklık elde edecek şekilde parlatır.

Tipik olarak, diş hekimi diş sinirine yakın bir yerde işlem yapmadığı için yapıştırma uygulaması acı verici ya da rahatsız edici değildir. Çoğu durumda, prosedür için anestezi bile gerekli değildir. Bazı kişiler işlemin ardından dişlerinde geçici bir hassasiyet yaşayabilir. Bu durumlarda, reçete edilen ağrı kesici ilaçlar bu acıyı hafifletmeye yardımcı olur.

Kompozit Dolgunun Avantajları

Daha çok estetik kaygılar yüzünden tercih edilen diş yapıştırma işlemi, diğer kozmetik prosedürlere kıyasla beraberinde pek çok faydayı da kullanıcısına sunar.

  • Minimal düzeyde invazivdir: Örneğin, porselen kaplamalarda veya diş kuronlarında uygulamaları sırasında daha invaziv işlemler gerektirirken, diş yapıştırma sırasında mineye herhangi bir zarar verilmez.  
  • Uygun maliyetlidir: Diş yapıştırma maliyeti, hali hazırda uygulanan diğer prosedürlere göre daha caziptir.
  • Çok yönlü bir işlemdir: Diş yapıştırma prosedürü ile hastanın dişindeki aşınmalar, çatlaklar, boşluklar ve renk değişiklikleri üzerinde iyileştirme yapmak mümkündür.
  • Hızlı ve pratiktir: Kompozit bonding uygulamasında, kaplamalar ve kuronlar gibi birden fazla seansa ihtiyaç duyulmaz. Yalnızca bir randevuda hasta arzu ettiği dişlerin görünümüne kavuşabilir.

Diş Yapıştırma ve Diş Kaplamaları Arasındaki Farklar

Diş yapıştırma ve diş kaplamaları, iki farklı diş tedavisi seçeneğidir. Diş yapıştırma, bir dişin kırılması veya çatlaması sonucu oluşan küçük hasarların iyileştirilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Diş yapıştırma işlemi, bir sebeple zarar görmüş dişte oluşan boşlukları doldurmak ve dişlerin birleşmesini sağlamak için gerçekleştirilir.

Diş kaplamaları ise, dişlerin dış yüzeyinde bulunan hasarların onarımı için kullanılan bir tedavi seçeneğidir. Çoğunlukla porselen malzemenin kullanıldığı kaplamalar, dişlerin dış yüzeyinde bulunan çürüklerin veya dişeti hastalıklarının neden olduğu problemlerin tedavisi için kullanılır. Diş kaplamaları, özel seramik malzemeden yapılır ve dişin dış yüzeyine yapıştırılır.

İki yöntem arasındaki en önemli fark, diş kaplamaları uygulamasında diş minesinin bir kısmının çıkarılması gerekirken, yapıştırma prosedüründe bu işleme ihtiyaç olmamasıdır.

Diş yapıştırma işleminde kullanılan madde lekelere karşı orta derecede dirençli iken, bu konuda porselen kaplamalar veya kuronlar kadar yeterli olmayabilirler. Bu prosedür ayrıca kaplamalar başta olmak üzere diğer restoratif alternatifler kadar dayanıklı değildir. Ayrıca, kullanım ömürleri de değişkenlik gösterebilir.

Dişlerin yapıştırılması, temelde hastanın dişlerine küçük müdahaleler yapmak için etkili bir yöntemdir. Hastalar daha ciddi oranda bir değişiklik istiyorsa, porselen kaplama gibi alternatif uygulamalar onlar için daha uygun olabilir.

paylaş