Şeffaf Plak Tedavisi (Invisalign)

Şeffaf Plak Tedavisi  (Invisalign)

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Şeffaf plak tedavisi, metal veya porselen teller kullanılmadan 3 boyutlu yazıcılar yardımıyla hazırlanan plaklarla gerçekleştirilen ortodontik tedavidir.Son dönemde teknolojinin gelişimiyle birlikte sıklıkla tercih edilen ve geleneksel yöntemlere kıyasla birçok avantaja sahip olan estetik bir ortodontik tedavi şeklidir. Tel takmak istemeyen ancak mevcut diş görünümünden rahatsız olan bireyler için ortodontik şeffaf plak tedavisi, en ideal estetik tedavi seçeneklerinden birisidir. 

Estetik açıdan sorun oluşturmayan ve rahatlıkla takıp çıkarılabilen plakların üretimiyle birlikte tedavide ilk aşama tamamlanmış olur. Bireye özel olarak üretilen plaklar, ortodontist kontrolünde her hafta değiştirilir ve bu şekilde kullanıma devam edilir. Bu sayede problemin gözlemlendiği her bir diş, ideal pozisyona ulaşmış olur. Ortodontik şeffaf plak tedavisi, estetik olarak herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Son dönemlerde popüler hale gelen dental tedaviler arasında yerini almaktadır. Pek çok geleneksel dental tedavi yöntemlerine göre daha konforlu ve avantajlı bir estetik tedavidir. 

Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Durumlarda Gerçekleştirilir?

Invisalign, 5 yaşından büyük olan her yaş grubu için uygulanabilen bir tedavidir. Çene yapısında meydana gelen bozukluğu iyileştirmek adına gerçekleştirilecek şeffaf plak tedavisi için hastanın 12 yaşından küçük olması gerekmektedir. Daha ileri yaşlarda bireyin şikâyetini gidermek için ortodontik cerrahi uygulamalarına gereksinim duyulabilir. 

Tedavinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilmesi için hastanın çürük dişlerinin olmaması ve diş etlerinin tedaviye engel teşkil etmeyecek ölçüde sağlıklı olması gerekir. Şeffaf plak, dişlerdeki çarpık dizilimin iyileştirilmesi ve estetik görünümün elde edilmesi için uygulanabilmektedir. Tedavide kullanılacak şeffaf plaklar, kişiye özel olarak üretilmektedir. Dişleri saran plaklar, dişlerin ideal dizilime ulaşabilmesi amacıyla diş teli yerine kullanılmaktadır. Dişlerde çürük söz konusuysa ya da diş etlerinde herhangi bir rahatsızlık varsa invisalign tedavisi önerilmez. Hastanın bu gibi durumlarda öncelikle ağız ve diş sağlığını iyileştirmesi, daha sonra şeffaf plak tedavisine başvurması gerekmektedir.

Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Şeffaf plak tedavisinde ilk olarak hastadan ölçü alınır. Ardından alınan ölçüler 3 boyutlu bir tarayıcı yardımıyla taranır ve şeffaf plaklar kişiye özel olacak şekilde 3 boyutlu yazıcılar aracılığıyla hazır hale getirilir. Dişlerde her hafta meydana gelecek değişimler simülasyon tekniğiyle hekime ve hastaya gösterilir. Dişlerde elde edilmesi beklenen estetik görünüm ve yeni diş dizilimi, doktor ve hasta tarafından onay aldıktan sonra plaklar teslim edilir. Her şeffaf plak haftalık olarak değiştirilmektedir. Değişen her bir plakla birlikte iyileşme sürecine bir adım daha yaklaşılır.

Ortodontik Şeffaf Plak Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ortodontik tedavi esnasında takılan şeffaf plakların kutusunda muhafaza edilmesi ve her gece uyumadan önce takılması gerekmektedir. Şeffaf plakların temizliğine önem verilmesi son derece mühimdir. Plaklar, gün içinde 1 defa su, sıvı sabun ve öncesinde diş macunu değmemiş hijyenik bir diş fırçası ile temizlenebilir. Şeffaf plakların zarar görmemesi için, diş macunu ya da temizleyici tabletlerin kullanılmamasına dikkat etmek gerekmektedir.  

Kırılgan yapıya sahip şeffaf plakların aşırı kuvvete maruz kalmaması önemlidir. Plakların ağız içerisine yerleştirilmesi esnasında dişlere tamamen oturduğundan emin olmak gerekmektedir. Plakların kullanımı esnasında sert gıdalar ve aşırı sıcak içecekler tüketilmemelidir. Dişlerin arka yüzleri de dâhil olmak üzere günde üç defa fırçalanması, şeffaf tellerin etrafında meydana gelebilecek plak birikimini engellemek adına mühimdir. Asitli içeceklerin pipetle tüketilmesi gerekmektedir. Fındık, çerez ya da kızarmış ekmek gibi sert gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Sert yapıda olan meyve ve sebzeler, ısırılarak değil dilimleyerek tüketilmelidir. 

Diş ve diş etlerinde herhangi bir problem yaşanmadığı müddetçe şeffaf plakların ortalama 4 yıl boyunca kullanılması gerekmektedir. Bu süreçte şeffaf plakların herhangi bir şekilde zarar görmesi ya da kaybolması söz konusu olursa diş hekimiyle iletişime geçilmelidir. 6 ayda bir kontrol randevularına gitmek tedavinin seyri için son derece gereklidir. Kontrol randevularını belirlemeden önce klinik ile iletişime geçmek gerekmektedir. Türkiye’de en iyi şeffaf plak tedavisi ve ortodontik tedavi ücretleri hakkında bilgi edinmek için ücretsiz danışmanlık alınabilir.

Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Ortodontik şeffaf plak tedavisi, tel görünümünden rahatsız olan bireyler için ideal bir tedavi şeklidir. Çıkartılabilir plaklar, hastaya gün içinde tedaviye ara verme şansı sunmaktadır. Metal tellerden kaynaklı oluşabilen ağrı ve konforsuzluk hissi, şeffaf plaklar sayesinde en aza inmektedir. Telsiz ortodonti tedavisinde plaklar her hafta değiştirildiği için ağrı hissi minimum seviyededir.

Metal tel tedavisinde görülebilen, dudakların ve iç yanakların metal yüzey ile teması sonucu kesilmesi problemi, şeffaf plak tedavisinde söz konusu değildir. Şeffaf plaklar pürüzsüz bir yüzeye sahip olduğu için yara oluşumu görülmez. Rahatlıkla takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklar, ağız bakımının daha kolay gerçekleşmesini mümkün kılar. Metal görünüme sahip olmaması nedeniyle estetik kaygıya neden olmaz. Oldukça hızlı ve kolay sonuç veren ortodontik şeffaf plak tedavisi, yeme içme işlevini zorlaştırmaz. Metal diş teli tedavisi süresinde görülebilen telaffuz problemleri invisalign için söz konusu değildir. 

paylaş